Idee Puur

Cultuurbeleid

| 1 reactie

Er werden vaststellingen en bezorgdheden geuit, maar er kwamen ook heel wat culturele ideeën op tafel. Deze kunnen we onderverdelen naar doelgroepen, maar ook naar culturele uitingen en zelfs gebouwen.

Vaststellingen, vragen, bezorgdheden

 • Proberen meer mensen te bereiken in het CC, maar hoe?
 • Hoe meer jongeren bereiken?
 • Kwalitatief hoogstaande opvoeringen moeten blijven in het programma
 • Andere culturen komen blijkbaar minder naar voorstellingen. Waarom geen cultuur voor andere culturen programmeren? En de rollen niet omdraaien?
 • Ontzettend jammer dat Cultuur Noord niet meer bestaat, waar Noord-Limburg samen programmeerde, wat maakte dat er samenwerking was. De tafel was van mening dat er nog teveel dezelfde namen op de programma’s van de culturele centra in de omgeving staat.

Ideeën voor kinderen en jongeren

 • Nog meer cultuur in Grabbelpas
 • Het Huis vd Jeugd (NIKO / AVO) is zeker aan een ander gebouw toe. Kinderen moeten er kunnen proeven van cultuur. Waarom geen Kinder- en cultuurcampus / voor kinderen en jongeren tot 16 Jaar?
 • Een idee voor een cultuurwandeling voor kinderen (bijvoorbeeld in het park van het Burgemeestershuis)

Een idee voor een wedstrijd

 • Een Lommelse talentenjacht (Lommel’s got talent), waarbij cultureel talent vanuit alle Lommelse hoeken en leeftijden (zang, voordracht, dans, …) samen komen voor een wedstrijd, eventueel met voorrondes, enz…

Ideeën voor culturele gebouwen

 • Het huis voor jongeren op de Duitse Militaire Begraafplaats is een uniek gebouw in Lommel. Jongeren uit alle uithoeken van de wereld komen er samen. Dit moeten we nog meer promoten als het Vredeshuis.
 • De ingang van het Glazen Huis is niet zichtbaar genoeg, terwijl het Glazen Huis zo een fantastisch en uniek gebouw is voor Lommel. De ingang moet als het ware een rode loper krijgen. Er mag daar ook een visueel meer aantrekkelijke doorgang naar het CC komen, met bijvoorbeeld een spandoek, aankondigingen, enz… ,
 • Lommel heeft nog altijd geen Cultuurcafé. Na voorstellingen in het CC of na de late film is het café dikwijls gesloten. Het is ook geen cultuurcafé. Het zou een culturele ontmoetingsplaats mogen zijn, zodat men er kan blijven hangen na een voorstelling. Ook zou men er kleine voorstellingen kunnen houden. Een singer songwriter, een stand-comedian, … aansluitend bij de voorstellingen. Een trefpunt voor cultuur.
 • Lommel zou een kleine(re) polyvalente zaal kunnen gebruiken, waar optredens kunnen plaatsvinden, lezingen, enz… De grote zaal van het CC is meestal bezet en is soms te groot voor meer kleinschalige evenementen. Een gezellige en praktische zaal, waar alle technische faciliteiten voorhanden zijn. Ook te combineren met het Cultuurcafé.

Ideeën voor tentoonstellingen

 • Kunst in de kijker op Kattenbos was een groot succes. Waarom geen Kunst in de Kijker op elke week, op één weekend. In De Hanekap, in de Moffel, in de Kom, enz… Met een fietsroute ernaar toe, gezellige stopplaatsen, …
 • Een tentoonstelling over godsdiensten, zodat mensen zich een goed beeld kunnen vormen van wat er leeft in onze samenleving.
 • Sommige steden of gemeenten hebben een uniek kunstwerk. Iets dat elke bezoeker gezien moet hebben. Lommel heeft dat (nog) niet. Dit kan gekoppeld worden aan wat typisch is voor Lommel. Glas, zand, bijv. een grote zandloper
 • Waarom geen vaste tijdstippen voor tentoonstellingen afspreken? De expo’s in o.a. het Cultuurcentrum en de exporuimte onder het Raadhuis (De Nor) bijvoorbeeld elke eerste twee zondagen van de maand. Tentoonstellingen zijn laagdrempelig, want gratis. Mensen komen op die manier eenvoudig in contact met cultuur.
 • De tentoonstellingen beter kenbaar aan de buitenzijde van het CC, zodat voorbijganger ernaar binnen gelokt worden.
 • De Lommelse kunstwerken kenbaar maken in Info Lommel, met bijvoorbeeld ene plan van de outdoor kunstwerken of elke maand een kunstwerk in de kijker zetten.

Allerlei ideeën

 • De toegankelijkheid van festivals zoals Daydream verbeteren
 • Een voorstelling met audio descriptie in CC De Adelberg voor mensen met een visuele handicap. Hier is een vzw voor die gecontacteerd kan worden.
 • Volkstoneel zoals Hand in Hand ook in de grote zaal van het CC opvoeren.

Eén reactie

 1. Great idea mixing it with Jelly! I’ll try it in a recipe and see how it goes. I bet it would be fine if there are add ins. I ha81#&nv2e7;t tried it yet! The jar is staring at me.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.